Home » Waarom wordt een kat dik van het eten van droogvoer?

Waarom wordt een kat dik van het eten van droogvoer?

Trefwoorden: Kattenvoer

Brokken is het meest uitgebalanceerde en complete voer voor onze katten. Althans, dat willen de makers van het voer ons graag doen geloven. De grote fabrikanten van kattenvoer, een industrie waar miljarden in om gaat, gebruiken echter ingrediënten die weinig met een gezonde voeding te maken hebben.

Katten leven in de natuur op een dieet van vlees, vet en botten. Vergelijken we dat met de ingrediënten die op de verpakkingen van commercieel kattenvoer staan, dan is er weinig terug te vinden van wat het dier eigenlijk nodig heeft.

Granen worden gebruikt als goedkope vulstoffen en zijn nodig om brokken te kunnen produceren, en vlees wordt vaak vervangen door dierlijke bijproducten. Door de extreme verhitting van het voer tijdens het productieproces gaat veel van de voedingswaarde verloren. En om dan toch aan de voorgeschreven minimale hoeveelheid voedingsstoffen te voldoen, moeten deze stoffen er achteraf in een synthetische vorm weer aan worden toegevoegd.

Maar waarom zijn de katten nou toch zo gek op die brokken?

Om te zorgen dat katten de reuk- en smaakloze brokken die uit de machines rollen ook daadwerkelijk gaan eten worden er onder ander geur- en smaakstoffen aan toegevoegd. Hierdoor oogt en ruikt het voer naar iets anders als dat het feitelijk is. En zo wordt aan de hersenen van de carnivore kat doorgegeven dat het voer meer eiwitten bevat dan dat er in werkelijkheid in zitten.
Doordat de hoeveelheid brokken, door het grote aantal vulstoffen, niet meer in verhouding staan tot de hoeveelheid waardevolle voedingsstoffen (eiwitten en vetten) die de kat binnen krijgt ontstaat er een gebrek aan voedingsstoffen in het lijfje. Dit zorgt er voor dat de kat, die instinctief weet dat hij niet voldoende van de juiste stoffen binnen krijgt, meer gaat eten om toch aan die behoefte van zijn lichaam te voldoen. Maar daarmee krijgt hij dus ook de enorme hoeveelheid granen (suikers) in de brokken binnen. Deze koolhydraten hebben een grote invloed op de suikerspiegel van het bloed. En om de hoeveelheid suiker in het bloed op peil te houden wordt het teveel als vet opgeslagen in het lichaam en maakt het de kat dik.

Kan je wel wat extra hulp gebruiken?

 

Word dan nu lid van Club Kat en krijg antwoorden op jouw vragen over het voer van je kat.

0 reacties

Anderen bekeken ook 

Katten kunnen niet stoppen met jagen

Katten kunnen niet stoppen met jagen

Luister naar aflevering #3 van De Kattenpodcast Het jagen zit onze katten in het bloed. Sommige katten hebben een groter jachtinstinct dan andere. Ze trotseren weer en wind op zoek naar iets eetbaars. Maar er zijn ook katten die helemaal geen jachtgedrag vertonen....

Lees meer
Dikke katten zijn zieke katten

Dikke katten zijn zieke katten

Luister naar aflevering #2 van De Kattenpodcast Op dit moment is een van de grootste gezondheidsproblemen van katten het feit dat ze veel te dik zijn. Net als mensen tobben tegenwoordig ook onze katten met hun gewicht en ook bij katten zit er een verschil tussen een...

Lees meer
Wat is het beste voer voor mijn kat?

Wat is het beste voer voor mijn kat?

Luister naar aflevering #1 van De Kattenpodcast Hoe vaak sta ik niet in een dierenwinkel en vraag ik me af hoe jij als katten eigenaar in de jungle van kattenvoer een keuze kan maken. Zoveel merken en soorten voer en allemaal beweren ze de beste te zijn. De...

Lees meer