Home » Waarom wordt een kat dik van het eten van droogvoer?

Waarom wordt een kat dik van het eten van droogvoer?

Trefwoorden: Kattenvoer

Brokken is het meest uitgebalanceerde en complete voer voor onze katten. Althans, dat willen de makers van het voer ons graag doen geloven. De grote fabrikanten van kattenvoer, een industrie waar miljarden in om gaat, gebruiken echter ingrediënten die weinig met een gezonde voeding te maken hebben.

Katten leven in de natuur op een dieet van vlees, vet en botten. Vergelijken we dat met de ingrediënten die op de verpakkingen van commercieel kattenvoer staan, dan is er weinig terug te vinden van wat het dier eigenlijk nodig heeft.

Granen worden gebruikt als goedkope vulstoffen en zijn nodig om brokken te kunnen produceren, en vlees wordt vaak vervangen door dierlijke bijproducten. Door de extreme verhitting van het voer tijdens het productieproces gaat veel van de voedingswaarde verloren. En om dan toch aan de voorgeschreven minimale hoeveelheid voedingsstoffen te voldoen, moeten deze stoffen er achteraf in een synthetische vorm weer aan worden toegevoegd.

Maar waarom zijn de katten nou toch zo gek op die brokken?

Om te zorgen dat katten de reuk- en smaakloze brokken die uit de machines rollen ook daadwerkelijk gaan eten worden er onder ander geur- en smaakstoffen aan toegevoegd. Hierdoor oogt en ruikt het voer naar iets anders als dat het feitelijk is. En zo wordt aan de hersenen van de carnivore kat doorgegeven dat het voer meer eiwitten bevat dan dat er in werkelijkheid in zitten.
Doordat de hoeveelheid brokken, door het grote aantal vulstoffen, niet meer in verhouding staan tot de hoeveelheid waardevolle voedingsstoffen (eiwitten en vetten) die de kat binnen krijgt ontstaat er een gebrek aan voedingsstoffen in het lijfje. Dit zorgt er voor dat de kat, die instinctief weet dat hij niet voldoende van de juiste stoffen binnen krijgt, meer gaat eten om toch aan die behoefte van zijn lichaam te voldoen. Maar daarmee krijgt hij dus ook de enorme hoeveelheid granen (suikers) in de brokken binnen. Deze koolhydraten hebben een grote invloed op de suikerspiegel van het bloed. En om de hoeveelheid suiker in het bloed op peil te houden wordt het teveel als vet opgeslagen in het lichaam en maakt het de kat dik.

Wil je meer te weten komen over kattenvoer?

Zie jij door de bomen het bos niet meer?

Wil je je kat het beste voer geven, maar heb je geen idee wat goed voer is?