Home » Waarom het kattenvoer geen kattenvoer meer is

Waarom het kattenvoer geen kattenvoer meer is

Trefwoorden: Kattenvoer
Heb jij je wel eens afgevraagd wat jou kat iedere dag in zijn voerbak vindt. Zit daar eigenlijk wel in wat je denkt? We maken automatisch iedere dag dat blikje kattenvoer open of we schudden verse brokken in de bakjes, maar wat geven we onze katten nou eigenlijk te eten?

Het ziet er vaak heel aantrekkelijk uit en het ruikt soms zelfs nog beter dan ons eigen eten. Maar wat zit er werkelijk in die blikjes en zakken?

Hoe het begon

We zijn de dagen alweer bijna vergeten dat de kat nog de restjes van de tafel kreeg. Maar laten we eens kijken wat er in de afgelopen 100 jaar is veranderd als het gaat om het kattenvoer.

Er was een tijd dat we geen kant en klare brokken en blikvoer voor onze katten in de supermarkt kochten. De meeste katten leefden nog buiten en vingen hun eigen eten in de vorm van muizen, konijntjes en vogeltjes. En als ze toch al mochten genieten van de warme kachel, dan kregen ze vaak ook nog wel een kliekje van de maaltijd van het baasje.

www.voervoorkatten.nlMaar er is in een korte tijd veel gebeurd in de wereld van het diervoer.

Nadat aan het einde van de 19e eeuw in Engeland de eerste hondenkoekjes werden gemaakt, duurde het vervolgens nog tot ver in de 20e eeuw voordat het commerciële voer op grotere schaal beschikbaar kwam. Eind jaren 50 ontdekte men een manier om brokken te maken en vanaf dat moment wordt het een populaire manier om honden en katten te voeren. De fabrikanten schieten als paddenstoelen uit de grond en proberen eigenaren van honden en katten ervan te overtuigen dat zij het beste voer hebben.

De ontwikkeling

Toen na de wederopbouw na de oorlog onze leefstijl veranderde, kregen ook de huisdieren een andere rol in ons leven. Net als voor onszelf willen we voor onze hond en kat het beste voor hun gezondheid. Hierdoor kan het succes van het commerciële diervoer enorm groeien. Rond de jaren 70 worden de productietechnieken steeds beter en wordt er meer aandacht besteed aan de smaak van het voer.

In de jaren 80 ontstaat een nieuwe trend. De fabrikanten gaan over tot het produceren van verschillende dieetvoedingen. Lever- en nieraandoeningen krijgen hun eigen aangepaste varianten voer. Daarnaast worden voor de verschillende kattenrassen speciale diëten geproduceerd die passen bij de specifieke eigenschappen van die rassen.

De diervoerindustrie is inmiddels een miljarden business geworden. En vandaag de dag volgt deze industrie elke hype die het humane eten ook ondergaat.

Vandaag de dag

Anno 2014 lijkt het of we alle kwaaltjes van de kat kunnen verhelpen als we maar de juiste, commerciële voeding aan het dier geven. Er is een speciale brok voor kittens en voor senioren, eentje voor katten met overgewicht, en een brok zonder graan. De ene brok poetst de tanden en de andere voorkomt haarballen en weer een andere is speciaal voor diabetische katten, of voor nierpatiëntjes.

Maar het kan nog gekker! Ook als we kattenvoer kopen moeten we denken aan de vitamines, de antioxidanten en de omega vetten. Of je een superpremium, holistisch of medicinaal voer zoekt, natuurlijk of biologisch, de diervoerproducenten hebben brokken voor iedere wens.

En wij als consumenten laten ons keer op keer overtuigen van de noodzaak van het voeren van deze vaak dure en specifiek op het probleem van onze kat toegespitste voeding. Maar zijn dat niet allemaal enorme marketing en verkoop praatjes? Kunnen we onze katten echt gezond houden met de inhoud van een zak samengeperst, oververhit, voornamelijk plantaardig afval? Waar is het vlees gebleven waar de kat al duizenden jaren goed gezond van is gebleven. Wat na een lange evolutie tot een optimale balans tussen lichaam en voer heeft geleid.

Met andere woorden

In de afgelopen 50 jaar is het voer van de kat veranderd van een gezonde zelfgevangen muis van vlees, vet en botjes, naar een droge brok met nauwelijks voedingswaarde. We hebben ons door de diervoerfabrikanten wijs laten maken dat brokken en blikvoer een beter en vooral gezonder alternatief zijn als het gaat over het eten van de kat. En eerlijk is eerlijk, wie wil nu dat zijn kat op de keukenvloer een vogeltje opeet. De brokken waren dus een heel praktisch alternatief en kwamen precies op het juiste moment. Toen mensen massaal besloten dat de kat voortaan in huis mocht komen wonen, speelde de diervoerproducenten maar wat graag in op de vraag naar een andere manier van voeren. En hoe oprecht bezorgd ze zich ook voordoen, hun belang is niet de gezondheid van de kat, maar die van hun eigen portemonnee.

En mijn grote vraag is of het commerciële voer niet de veroorzaker van veel gezondheids­problemen van onze kat is? Het wordt volgens mij tijd dat we terug gaan naar de basis en onze huistijger weer een eerlijk bakje voer voorzetten!

Wil je meer te weten komen over kattenvoer?

Zie jij door de bomen het bos niet meer?

Wil je je kat het beste voer geven, maar heb je geen idee wat goed voer is?