Tarwe in kattenvoer is verslavend en ziekmakend

Is tarwe een natuurlijk voer voor katten?

Tarwe is een van de meest wijd verspreide gewassen ter wereld. Maar de tarwe van vandaag de dag komt in de natuur niet voor. Hij is door de mens gemaakt. Eenkoren, het oudst bekende broodgraan, maakte zo’n 10.000 jaar geleden al onderdeel uit van onze voeding. De huidige tarwe lijkt echter in geen enkel opzicht meer op de eenkoren van onze voorouders. Onze broodtarwe is veranderd om ziektes te weerstaan, droogte en hitte te overleven en vooral voor de grotere oogsten. Zonder de mens kan deze tarwe in de natuur niet overleven.

Dat wetende kunnen we dus maar één conclusie trekken als het om de kat gaat: tarwe is geen natuurlijke voeding voor katten. In de ruim twee miljoen jaar dat onze huiskat op de aarde rondloopt is hij dit graan immers nooit tegen gekomen, het bestond niet. Daar komt dan nog bij dat de kat in de natuur überhaupt geen plantaardig materiaal eet, en al zeker geen zaden. Een sprietje gras mag dan zo af en toe eens op het menu staan, een volledige maaltijd is het nooit.

Waar komt de tarwe die gebruikt wordt in kattenvoer vandaan?

Tarwe wordt over de hele wereld verbouwd en gegeten. In de EU wordt ongeveer de helft van de verbouwde tarwe gebruikt als diervoer. Dit is speciaal tarwe voor diervoeder, maar het grootste deel van de tarwe in diervoer zijn de restanten afkomstig uit de humane voedselproductie. Daarnaast wordt in diervoer tarwe gebruikt die, door ziektes, insecten, vorstschade en ontkiemen, niet (meer) geschikt is voor humane consumptie.

Het gebruik van tarwe in diervoer is goedkoop. De prijs wordt mede bepaald door de prijs van andere graansoorten. Als mais, gerst of sorghum duur zijn, of als tarwe juist heel goedkoop is, dan neemt het gebruik van tarwe in diervoer toe.

Waarom wordt er zoveel tarwe gebruikt in kattenvoer?

Om ervoor te zorgen dat brokken niet gelijk uit elkaar vallen als ze uit de machines komen rollen, hebben de fabrikanten van kattenvoer een plakmiddel nodig. Suiker ofwel zetmeel is daar zeer geschikt voor. Mais, tarwe en rijst bevatten een grote hoeveel­­heid zetmeel en zijn om die reden dan ook een ideaal onderdeel van het kattenvoer.

Daarnaast is de suiker in tarwe een bron van energie en fabrikanten gebruiken dit dan ook als argument om tarwe als voer voor katten te kunnen verantwoorden. Katten halen hun energie echter niet uit de koolhydra­ten, maar uit de eiwitten en vetten in hun voeding. Het toevoegen van zetmeel als energie­bron is daarmee totaal overbodig.

Hoe herken ik tarwe op de etiketten van kattenvoer?

Fabrikanten van kattenvoer moeten zich voor de vermelding van de ingrediënten op de verpakking houden aan de wettelijke voorschriften. Voor tarwe betekent dit dat het onder de volgende namen op verpakkingen kan voorkomen:

 • Tarwe
 • Tarwe eiwit
 • Tarwe gluten
 • Tarwe zetmeel
 • Mout
 • Spelt
 • Spelt eiwit
 • Spelt gluten

Sommige fabrikanten gebruiken in plaats van de afzonderlijke ingrediënten categorieën. In dat geval kunnen de categorieën ‘Granen’ en ‘Plantaardige bijproducten/­neven­producten’ ook tarwe bevatten.

Hoeveel koolhydraten zitten er in tarwe?

Tarwe wordt in verschillende vormen in kattenvoer verwerkt. Het kan een onderdeel van de korrel zijn, zoals de tarwebloem of de vezels. Maar het kan ook als hele tarwekorrel verwerkt worden. Er kan dus niet één koolhydraat-waarde gegeven worden voor al deze verschillende vormen van tarwe als ingrediënt. De waarden die hieronder genoemd worden zijn dan ook voor het hele tarwekorrel, de volkoren tarwe dus.

Zitten er voor de kat schadelijke stoffen in tarwe?

Tarwe bevat onder andere albumine, gliadine en glutine. Ze vormen het chemische verdedigingssysteem van de plant en beschermen de plant tegen ziektes en vraat. Daarnaast is tarwe gevoelig voor de vorming van schimmels die zowel tijdens de groei als in de opslag kunnen ontstaan. Deze schimmels produceren op hun beurt weer andere gifstoffen zoals myco­toxine en aflatoxine die allerlei nare gevolgen voor de gezondheid van katten kunnen hebben.

Gliadine en glutenine vormen het gluten eiwit.

Zijn de tarwegluten in het voer slecht voor de kat?

De samenstelling van het gluteneiwit in tarwe is per definitie slecht voor katten. Het bevat erg weinig van de essentiële aminozuren lysine, histidine en threonine, terwijl het enorm veel van de niet essentiële aminozuren glutamine en proline bevat. Hierdoor worden gluten over het algemeen niet gezien als kwalitatief goede eiwitten. Daar komt nog bij dat katten gluten niet kunnen verteren. De goede aminozuren komen daardoor niet vrij en zijn voor de kat niet eens bruikbaar.

Daarnaast geven gluten een aantal spijsverteringsproblemen. Ze zijn de veroorzakers van gluten-overge­voeligheid, gluten-intolerantie en tarwe-allergieën. Deze afwijkende reacties op gluten kunnen ernstige darmaandoeningen veroorzaken zoals IBD, een ontstekingsziekte van de darm en een lekkende darm. Maar ook luchtweg- en huidproblemen kunnen door gluten worden veroorzaakt. In katten die gevoelig zijn voor gluten kunnen ze de aanstichters zijn van veranderingen in de slijmlaag van de dunne darm en daardoor een grote hoeveelheid symptomen veroorzaken waaronder diarree en gewichtsverlies.

Kunnen katten ziek worden van het eten van gluten?

Niet alle katten krijgen dezelfde klachten van het eten van tarwe of van granen in het algemeen. Maar erg veel katten ontwikkelen in de loop van hun leven klachten die vroeg of laat tot ernstige ziektes of zelfs de dood kunnen leiden. Denk hierbij aan:

 • Spijsverteringsproblemen
 • Allergieën
 • Gluten intolerantie
 • IBD
 • Lekkende darm
 • Overgewicht
 • Diabetes
 • Hartproblemen
 • Kanker
 • Blaas- en nierproblemen

Is tarwe genetisch gemodificeerd?

Technisch gezien is tarwe niet genetisch gemodificeerd (GMO). Er zijn echter wel veranderingen gecreëerd. Om de oogst te vergroten hebben mensen verschillende soorten tarwe en grassen gekruist, waardoor nieuwe genetische variëteiten zijn ontstaan. Met behulp van technieken als hybridisatie en kruising is de evolutie van tarwe versneld en heeft het gen-mutaties ondergaan. Deze manier om tarwe genetisch te veranderen heeft net als GMO echter wel de potentie om ongewild genen aan of uit te zetten.

Door de veranderingen zijn de zaad­knoppen zo zwaar geworden dat de stengels knakten en nieuwe hybridi­satie technieken werden gebruikt om dwergtarwe met een stevige stengel te kweken waardoor de plant rechtop bleef staan. Deze dwergtarwe heeft inmiddels vrijwel alle andere tarwe vervangen. Maar de vraag over veiligheid wordt nooit gesteld. Er wordt aangenomen dat de modificeringen zonder consequenties zijn. Maar eiwitten en enzymen zijn veranderd en er is een resistentie voor ziektes ontwikkeld. Hybridisatie heeft daarmee in potentie voor enorme verschuivingen in de genetische eigenschappen gezorgd.

Er bestaan echter wel genetisch gemodificeerde tarwe varianten, maar deze tarwe wordt nog niet commer­cieel geproduceerd. Het gaat hierbij om tarwe dat, net als veel mais en soja, resistent is gemaakt voor het gebruik van de onkruidverdelger glyfosaat.

Is tarwe giftig voor katten?

Er zijn mensen die inderdaad zover durven te gaan en zeggen dat tarwe gif is. En ik denk dat het voor katten ook zo is. Volgens Juglen Zwaan van de website aHelathylife is “al het bewerkte voedsel met tarwe zo ongeveer vergif voor het lichaam, omdat het eerder tot gezondheids­risico’s leidt dan tot voordelen.”

Tarwe heeft voor katten geen enkele meerwaarde. Alle voedingsstoffen die een kat nodig heeft kunnen net zo goed, of zelfs beter door andere voedselbronnen worden geleverd. De goede voedingsstoffen in tarwe wegen niet op tegen de ziekmakende effecten. 

Wat is glyfosaat in tarwe en is het schadelijk voor katten?

Wat de meeste mensen niet weten over tarwe is dat de problemen veel verder gaan dan de suikers en de gluten. De problemen zitten ook in de manier waarop tarwe verbouwd en geoogst wordt, namelijk in de onkruidverdelgers die gebruikt worden. Deze bevatten vaak de zeer gevaarlijke stof glyfosaat. Naast het gebruik van deze onkruid doders gedurende het gehele groei seizoen, wordt tarwe vlak voordat het geoogst wordt vaak ook nog intensief bespoten. Herbiciden zoals bijvoorbeeld Monsanto’s Roundup worden in dat geval gebruikt om de oogst in een korte tijd te vergroten. Dit is echter funest voor de gezondheid van mensen en katten. Het is niet onmiddellijk dodelijk, maar de langdurige verstoring van bepaalde processen in de darmen door het eten van brokken waarin met glyfosaat besmette granen zijn gebruikt, resulteert uiteindelijk in ziekte. De negatieve gevolgen worden maar langzaam zichtbaar, maar eisen uiteindelijk wel hun tol.

Katten die geen gluten- en/of tarwe allergieën hebben kunnen dus nog steeds de dodelijke effecten van glyfosaat ondervinden. Zelf in biologische tarwe worden residuen van glyfosaat aangetroffen. In Nederland is op dit moment het gebruik van Monsanto’s Roundup nog verboden, maar de herkomst van de tarwe in een zak brokken is totaal onbekend.

Katten die geen gluten- en/of tarwe allergieën hebben kunnen dus nog steeds de dodelijke effecten van glyfosaat ondervinden. Zelf in biologische tarwe worden residuen van glyfosaat aangetroffen. In Nederland is op dit moment het gebruik van Monsanto’s Roundup nog verboden, maar de herkomst van de tarwe in een zak brokken is totaal onbekend.

Is tarwe verslavend?

Mensen die heel fanatiek sporten maken een stof in hun hersenen aan die voor een euforisch gevoel zorgt. Ook katten maken zulke morfine-achtige stoffen aan en kunnen daarmee stressvolle situatie hanteren, pijn beter verdragen en het werkt belonend voor bepaalde gedragingen. Dit systeem van opiaten werkt samen met het immuunsysteem, de hormonen en het centraal zenuwstelsel.

Naast de opium-achtige stoffen die katten zelf aanmaken kennen we ook opiaten die van buiten af het lichaam binnen kunnen komen. Drugs als heroïne, tabak en alcohol krijgen katten niet zo makkelijk binnen maar zijn wel hele bekende kapers van het opiatensysteem. Maar er zijn er echter ook die we niet zo snel herkennen als verslavend.

Na het eten van gluten vormen zich namelijk ook opium-achtige stoffen, exorphins genaamd. Eenmaal in de bloedbaan kunnen deze exorphins de bloed-hersen barrière passeren en zich daar koppelen aan de opiaatreceptoren. Dit zou tarwe zijn unieke verslavende eigenschappen kunnen geven. Darmen die zijn aangetast door het eten van teveel brokken, kunnen lekken en de gluten exorphins makkelijk in de bloedbaan terecht laten komen en daarmee de weg naar de hersenen vergemakkelijken.

Welke merken katten­voer bevatten tarwe?

Een kleine inventarisatie van een aantal willekeurig gekozen merken kattenvoer toont aan dat de meeste merken gebruik maken van tarwe.

 • Advance Veterinary Diets
 • Animonda
 • Eukanuba
 • Felix
 • Hill’s Science Plan
 • Iams
 • Kitekat
 • Perfect Fit
 • Pro Plan
 • Pro Plan Veterinary Diets
 • Purina One
 • Royal Canin
 • Royal Canin Veterinary
 • Smølke
 • Whiskas
 • Yarrah Bio

Daarnaast is er een groot aantal merken dat “granen” op de ingrediëntenlijst heeft staan. Omdat de kans groot is dat daar ook tarwe in zit worden die merken hieronder in een aparte tabel genoemd.

 • Almo Nature
 • Brekkies
 • Cat Chow
 • Felix
 • Friskies
 • Hill’s Prescription Diet
 • Kitekat
 • Specific Veterinary Diet

Wat is de voedings­waarde van tarwe?

Tarwe in kattenvoer is door het hoge gehalte aan zetmeel, ongeveer 70% van de tarwekorrel, voornamelijk een bron van energie. Afhankelijk van de soort tarwe en de manier van ver­werken kan de samenstelling ver­schillen. De kwaliteit, en daarmee de voedingswaarde is bijvoorbeeld lager wanneer het gaat om tarwe dat schade door vorst, insecten, schimmels of andere ziekten heeft opgelopen.

Tarwe is rijk aan vezels en eiwitten en bevat daarnaast ook vitaminen en mineralen. Van de 12% eiwitten bestaat het grootste deel uit gluten, een eiwit dat voor katten van sommige aminozuren onnodig veel bevat en van anderen veel te weinig. Daarnaast kan de kat ze niet verteren. De tarwezemelen hebben naast de grote hoeveelheid vezels de meeste mineralen, maar ook vitamine B3 en antioxidanten. Deze voedingsstoffen in tarwe hebben voor katten geen meerwaarde. Het is vooral een bron van calorieën die niet in verhouding staat tot de voedings­stoffen die per calorie geleverd worden. Niets maakt tarwe tot een uniek en zinvol ingrediënt in kattenvoer.

Copyright © 2020 Voer Voor Katten | Privacyverklaring