Is mais een natuurlijk voer voor katten?
Als je kijkt naar wat de kat in de natuur eet kan je zelf waarschijnlijk het antwoord al geven. Nee, katten eten geen mais. De kat is bij uitstek een vleeseter. Al twee miljoen jaar staat er alleen vlees op zijn menu. Een enkele keer zie je een kat een paar sprietjes gras eten. Maar zijn buik vult hij daar niet mee.
Maiskorrels zijn voor katten onmogelijk te verteren. Hiervoor moet het eerst sterk worden bewerkt. Hoe fijner het gemalen wordt hoe beter het door de kat verteerd kan worden. Vervolgens wordt de mais tijdens de productie van de brokken gekookt. Fabrikanten noemen het dan ‘goed verteerbaar voer’. Maar een groot nadeel van dit fijnmalen en verhitten is echter dat de suikers in de mais ook een grotere uitwerking krijgen op de bloedsuikerspiegel van de kat.
De hoge verteerbaarheid van mais ontstaat alleen door het fijnmalen van de maiskorrels en de enorme verhitting tijdens de productie van de brokken. De vraag is of deze ‘hoge verteerbaarheid’ ook voedzaam is.
De kat kan de mais nu wel eten, maar het is onnodig. Mais heeft voor katten geen toegevoegde voedingswaarde. Hoewel fabrikanten en veel dierenartsen beweren dat mais veel vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten, zijn er andere ingrediënten met een hogere kwaliteit aan te bevelen voor deze voedingsstoffen. Mais heeft absoluut geen hoge voedingswaarde, het enige dat hoog is in mais is de hoeveelheid energie in de vorm van suiker.
Wat is het verschil tussen suikermais en snijmais?
Mais is een cultuurgewas dat door mensen is gemaakt. Het komt in zijn huidige vorm niet in de natuur voor.
De suikermais die wij eten en de snijmais die in diervoer wordt gebruikt zijn beide graansoorten uit de familie van de grasachtige. Suikermais wordt gekweekt voor de kolven en omdat de suikers in deze mais niet omgezet worden naar zetmeel is de mais zoet van smaak.
De kolven van snijmais moeten eerst worden bewerkt alvorens ze gegeten kunnen worden. De oogst vindt veel later in het groeiseizoen plaats en de suikers zijn dan al voor een groot deel omgezet in zetmeel.
Diervoer fabrikanten gebruiken het feit dat de hoeveelheid suiker in snijmais laag is als reden om mais als geschikt ingredient voor kattenvoer te gebruiken. Het zou voedzaam zijn en veel eiwitten bevatten. Ze vergeten hierbij echter te vermelden dat het zetmeel volledig bestaat uit glucose en het voor de kat dus niet uitmaakt of hij suiker of zetmeel eet.
Waarom wordt er zoveel mais gebruikt in kattenvoer?
De koolhydraten in mais zijn goedkoop. En voor de productie van brokken zijn deze suikers essentieel. Ze zijn de lijm die de brok in zijn vorm houdt. Zonder koolhydraten vallen brokken als los zand uit elkaar. Het gebruik van mais als bron van de koolhydraten maak het kattenvoer dus goedkoper, ook omdat er daardoor minder vlees in hoeft.
Blikvoer bevat over het algemeen geen mais. Waarmee de fabrikant zelf dus al aantoont dat mais geen noodzakelijk onderdeel van het dieet van een kat is.
Hoe herken ik mais op de etiketten van kattenvoer?
Fabrikanten van kattenvoer moeten zich voor de vermelding van de ingrediënten op de verpakking houden aan de wettelijke voorschriften. Voor mais betekent dit dat het onder de volgende namen op verpakkingen kan voorkomen:
- Mais
- Mais vezels
- Maisgluten (meel)
- Mais eiwit (meel)
- Mais zetmeel (meel)
- Maisgries
- Maiszemelen
- Maiskiemen
- Mais bindmiddel
Sommige fabrikanten gebruiken in plaats van de afzonderlijke ingrediënten categorieën. In dat geval kunnen de categorieën ‘Granen’ en ‘Plantaardige bijproducten/nevenproducten’ ook mais bevatten.
Hoeveel koolhydraten zitten er in mais?
Snijmais staat niet in de voedingsmiddelen tabellen voor mensen. Als we willen weten hoeveel voedingsstoffen er in mais in kattenvoer zitten moeten we naar de veeteelt kijken. Speciaal voor de veeteelt, maar ook voor onze huisdieren wordt snijmais verbouwd. Het is een makkelijk te telen ruwvoergewas en heeft een andere samenstelling dan suikermais.
Welke voer merken bevatten mais?
Een kleine inventarisatie van een aantal willekeurig gekozen merken kattenvoer toont aan dat de meeste merken gebruik maken van mais.
- Almo
- Animonda
- Brekkies
- Concept for life
- Eukanuba
- Felix
- Fokker
- Friskies
- Happy Cat
- Hill’s Prescription diet
- Hill’s Science Plan
- Iams
- Kitekat
- Nutro
- Perfect Fit
- Pro Plan
- Pro Plan Veterinary Diets
- Purina ONE
- Royal Canin
- Royal Canin Veterinary
- Sanabelle
- Smilla
- Smølke
- Specific Veterinary Diet
- Whiskas
- Yarrah Bio
Mais bevat veel lectinen, is dat schadelijk voor katten?
Lectinen, ook wel anti-nutriënten genoemd, zijn het natuurlijke afweersysteem waarmee onder andere grassen hun zaden beschermen tegen eters. Doordat de lectinen kunnen blijven plakken tegen de darmwand van de kat kunnen ze de werking van de darmen aantasten. Voedingsstoffen kunnen dan niet meer goed worden opgenomen en de goede darmbacteriën verdwijnen. Hierdoor is de kans groot dat de darm gaat lekken waardoor halfverteerde voedingsstoffen in de bloedbaan terecht komen. Het immuunsysteem wordt dan overbelast en gezonde weefsels in het lichaam zijn hiervan de dupe en krijgen te maken met ontstekingsreacties.
Zitten er gluten in mais?
Mais bevat geen echte gluten. Alleen Tarwe, gerst en rogge bevatten eiwitten die coeliakiepatiënten in grote problemen kunnen brengen. Wanneer er op het etiket van kattenvoer gesproken wordt over maisgluten dan zijn dit wel eiwitten, maar niet wat wij in de volksmond verstaan onder gluten.
Wat zijn aflatoxinen in mais schadelijk voor katten?
Een groot probleem bij het verbouwen en opslaan van mais is een besmetting met schimmels die gevaarlijke gifstoffen produceren, waaronder aflatoxine. Droge warme omstandigheden zijn ideaal voor het ontstaan van deze schimmels. De buitenste laag van de maiskorrels raakt door de droogte en warmte beschadigd waarna ze vatbaar zijn voor de schimmel. Het schimmelgif aflatoxine kan ernstige acute ziekteverschijnselen met dodelijke afloop en kanker veroorzaken. Niet alleen katten, maar ook mensen en andere dieren die vervuild mais hebben gegeten worden ziek. De gifstoffen vergiftigen de lever waarna tumoren kunnen ontstaan.
Aflatoxinen zijn niet gevoelig voor verhitting en zullen dus het koken van het brokkendeeg overleven. Katten die besmette brokken hebben gegeten krijgen problemen met hun lever en darmen, bloedarmoede en geelzucht. Hevig en vaak spugen, verminderde eetlust en sloomheid kunnen bij katten de eerste symptomen van een aflatoxine vergiftging zijn.
Waarom wordt mais genetisch gemodificeerd?
Genetische modificatie (GMO) is een methode om eigenschappen van onder andere planten te veranderen. Door genen van andere planten, virussen of bacteriën in te brengen in het DNA van mais, krijgt deze plant nieuwe eigenschappen die gunstig zijn voor de teelt van dit gewas. In het geval van mais zijn er twee GMO-varianten. De ‘Roundup Ready’ mais en de ‘BT’ mais.
Roundup Ready mais is resistent voorbestrijdingsmiddelen zoals insecticiden en onkruidverdelgers die daardoor gebruikt kunnen worden zonder de mais aan te tasten. BT-mais maakt zijn eigen bestrijdingsmiddel tegen de rups van de zeer schadelijke Europese Maisboorder.
Kan het kwaad als mais in kattenvoer genetisch gemanipuleerd is?
Studies met ratten hebben uitgewezen dat GMO-mais kan leiden tot vroegtijdig overlijden, tumoren in de borst en ernstige schade aan de lever en nieren.
Doordat de Roundup Ready mais zelf niet aangetast wordt door de bestrijdingsmiddelen, kunnen deze gifstoffen dus rijkelijk door de boeren worden gebruikt. En mogelijk veroorzaken deze pesticiden in de mais schade aan de lever en de nieren. Beide organen zijn bij zoogdieren belangrijk voor het ontgiften van het lichaam. Het door de GMO-mais veroorzaakte Hepatorenaal Syndroom leidt dan tot leverfalen en uitval van de nierfunctie.
Mag er in de EU genetisch gemodificeerd mais worden gebruikt in kattenvoer?
In Europa is de teelt van één variant genetisch gemodificeerd (GMO) mais toegestaan. Omdat in zuid Europa de gevreesde Europese Maisboorder rups voor komt, mag de door Monsanto ontwikkelde MON810 BT-mais variant binnen de EU geproduceerd worden. Daarnaast was het in september 2016 toegestaan om minstens 11 soorten GMO-mais te importeren. Deze mais is voornamelijk bedoeld als voer voor vee en huisdieren.
Staat het op het etiket als er genetisch gemodificeerd mais in kattenvoer zit?
Volgens de wet moet een hoeveelheid GMO-mais die hoger is dan 0,9% op de verpakking vermeld worden. Er zijn echter maar weinig verpakkingen van kattenvoer te vinden die mais bevatten en waarbij staat dat het GMO-mais is. Mogelijk komt dit door het feit dat de wet de gelegenheid biedt om dit te omzeilen. Bepalend voor de vermelding is namelijk “of er in het diervoer nog materiaal aanwezig is dat van het genetisch gemodificeerde uitgangsmateriaal is afgeleid.” (Verordening (EG) Nr. 1829/2003). In het geval van maiszetmeel of maisgluten kan men mogelijk zeggen dat er geen DNA-materiaal van de mais aanwezig is. Hierdoor zou een vermelding op het etiket niet strikt noodzakelijk zijn.
Biologische mais bevat 0,0% GMO-mais.
KvK: 18057753
BTW-ID: NL001786848B71
Copyright © 2024 Voer Voor Katten | Privacyverklaring