Emotie en marketing zijn vandaag de dag belangrijker dan de kwaliteit als het gaat om kattenvoer. Biologisch, organisch, met zeewier en algen, van gastronomische kwaliteit of met lekkere kaas.
Maar is dat nou werkelijk wat de kat nodig heeft, of zijn het allemaal verkoop technieken omdat wij mensen dat aantrekkelijk vinden?
Katten hebben van nature een zeer specifieke behoefte als het gaat over hun voer. Maar dit komt echter niet altijd overeen met wat de fabrikanten van het diervoer bedoelen met termen als ‘Proactief’ en ‘Puur’ op de verpakkingen van kattenvoer. Deze woorden worden gebruikt om een product beter te verkopen, maar zeggen niets over de inhoud van de verpakking.
Eigenaren van katten zouden zich, net als bij hun eigen voeding, beter moeten verdiepen in de informatie die op het etiket van het voer staat. Dit zegt meer over de inhoud dan de kreten die op de voorkant van de verpakkingen worden gebruikt.
Misleidende termen op de verpakking van kattenvoer
Woorden als ‘natuurvoer’ en ‘vitalcare’ worden door fabrikanten gebruikt om de suggestie van goede voeding te wekken, maar zegt in feite niets over de kwaliteit en inhoud van de verpakking. Er zijn in Nederland en Europa maar weinig regels voor de productie van commercieel diervoer. Zo is er geen regelgeving voor de kwaliteit van de ingrediënten die gebruikt worden om kattenvoer te maken.
Net als producenten van humane levensmiddelen, proberen ook de diervoerfabrikanten mensen ervan te overtuigen dat de inhoud van hun verpakking beter en gezonder is dan dat van de concurrent. Het blijft echter een feit dat de inhoud van een zak of blik kattenvoer nooit natuurlijk kan zijn. Het voer is zo ontzettend intensief bewerkt dat het de natuur op geen enkele manier meer nabootst.
Maar laat je niets wijsmaken! Lees de etiketten en ontdekt zelf wat een gezonde voeding voor je kat is. Het is in ieder geval niet mogelijk om een natuurlijke voeding uit een blikje of zak te halen.
Toch zijn er inmiddels fabrikanten die kwalitatief betere voeding voor katten produceren. Door gebruik te maken van goede, soms humane ingrediënten zijn ze in staat om een product aan te bieden dat beter aansluit bij de behoefte van de kat. Maar ook dit voer zal meestal niet vrij zijn van smaakstoffen, conserveermiddelen en toegevoegde vetten.
Fabrikanten zijn uiterst slim als het gaat om de woorden die ze op de etiketten gebruiken. Ze hebben immers allemaal als voornaamste doel om zoveel mogelijk te verkopen. Dus termen als dieet, light, vetarm en volkoren, worden gekozen omdat wij mensen daar gevoelig voor zijn. Maar ze hebben geen enkele relatie met gezond kattenvoer. Als eigenaar zien we eigenlijk liever dat het voer veel dierlijke eiwitten, goed vet, veel vocht, geen dierlijke bijproducten en zeker geen granen bevat. Maar dat verkoopt niet.
Het is dus belangrijk dat we bij het kopen van kattenvoer in staat zijn om de juiste keuzes te maken. Let dus niet op de verkooptrucs op de verpakking, maar lees welke ingrediënten het bevat. Ga op zoek naar voer waar vlees in zit. Geen dierlijke bijproducten, maar vlees! We hebben te maken met een strikte carnivoor. Ze hebben geen enkele behoefte aan koolhydraten, dus granen mogen nooit een goedkoop alternatief voor vlees zijn.
Wat is wel goed?
Het vlees moet ook het eerste ingrediënt op de lijst zijn. Dat wil zeggen dat dat het ingrediënt is dat in de grootste hoeveelheid in het voer aanwezig is. Dus als kip, rundvlees of bijvoorbeeld lamsvlees als eerste vermeld worden is dat goed.
Ingrediënten als kippenmeel of vleesmeel zijn over het algemeen bronnen van eiwitten die voldoen aan de eisen die voor diervoeder gelden. Maar laat voer waar dierlijke bijproducten in zitten staan. Met de term dierlijke bijproducten worden bijvoorbeeld hoeven, veren en snavels bedoeld. Dode dierlijke bestanddelen die geen enkele voedingswaarde hebben.
Vermijdt voer met mais, tarwe en soja. Dit zijn goedkope vulstoffen zonder voedingswaarde voor de kat. Zoek in plaats daarvan naar volkoren ingrediënten zoals bruine rijst of aardappels. Dit soort ingrediënten mogen geen vervangers voor vlees zijn, maar zijn vaak nodig om brokken te kunnen produceren.
Het blijft een lastige klus om uit te zoeken welk voer het beste is voor je kat. De etiketten zijn verwarrend en vaak verre van compleet. Maar oefening baart kunst. En gaande weg zal het lezen van de etiketten een tweede natuur worden.