Etiketten op verpakkingen kattenvoer moeten, net als bij het voer van andere diersoorten, voldoen aan de Nederlandse en Europese regelgeving. Dit om de consument op de hoogte te stellen van de inhoud van een verpakking.
Maar wat zijn die regels? Waaraan moeten voerfabrikanten voldoen als het gaat om de informatie die ze op hun verpakkingen zetten?
Wettelijk moeten alle hieronder genoemde onderdelen op het etiket van kattenvoer vermeldt worden:
De naam en een omschrijving van het product
Het klinkt misschien vreemd, maar ook de naam van het voer is aan regels gebonden. ‘Compleet’ of’ volledig’ voer bevat alle ingrediënten die een dier nodig heeft om gezond te blijven. Hierdoor kan dit soort voer iedere dag worden gegeven, mits de gebruiksaanwijzing op de verpakkingen wordt gevolgd.
Is het voer ‘aanvullend’, dan moet het gebruikt worden in combinatie met een ander voer of als snoepje of snack.
Het gewicht en/of de hoeveelheid
Het gewicht moet worden aangegeven in kilogrammen, grammen, liters, centiliters of milliliters.
Een lijst met ingrediënten
Fabrikanten kunnen op twee manieren informatie geven over de gebruikte ingrediënten:
- De afzonderlijke ingrediënten (kip, soJa, mais … enz.)
- In door de EU wettelijk vastgestelde categorieën waar de verschillende ingrediënten in geplaatst worden (vlees, groenten, mineralen … enz).
De analytische gegevens
Deze gegevens komen overeen met de informatie die op humane voedingsproducten staan. Ze komen ons alleen een beetje vreemd voor omdat de gebruikte termen niet hetzelfde zijn als op de humane verpakkingen. Maar beiden geven ze de voedingswaarde van het product aan.
- ruw eiwit
- ruw vet
- ruwe celstof
- ruw as
Woorden als ‘ruw’ en ‘as’ zijn termen die afkomstig zijn uit de laboratoria. De producent is wettelijk verplicht ze op deze manier te vermelden.
Informatie over eventuele toevoegingen
Net als in de humane voeding worden aan kattenvoer stoffen toegevoegd die de kwaliteit, structuur of kleur verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn vitaminen, conserverings middelen, kleur- en smaakstoffen en antioxidanten. Deze toevoegingen moeten op de verpakking worden vermeld, voorafgegaan door het opschrift ‘toevoegingsmiddelen’.
De tenminste-houdbaar-tot datum
Deze informatie geeft aan tot welke datum de kwaliteit van het voer zeker gewaarborgd is. Wat niet betekent dat het na die datum schadelijk is om het voer te nuttigen.
Naam en contact informatie van de producent
Op het etiket van kattenvoer moet een gratis telefoonnummer of een ander passend communicatiemiddel worden vermeld, zodat de consument aanvullende informatie kan ontvangen.
Een gebruiksaanwijzing
In de gebruiksaanwijzing moet worden aangegeven, in gram of kilogram of volume-eenheden, wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voer voor de kat is.
Alle hierboven genoemde informatie moet wettelijk aanwezig zijn op iedere verpakking kattenvoer.