Home » Is graanvrij voer echt het beste voor mijn kat?

Is graanvrij voer echt het beste voor mijn kat?

Trefwoorden: Kattenvoer
Het kiezen van het juiste voer voor je kat kan een hele verwarrende aangelegenheid zijn. Er zijn zoveel verschillende soorten kattenvoer, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar wat wel opvalt, is dat het graanvrije kattenvoer schijnbaar een hot item is tegenwoordig. De vraag is alleen wel of dat ook echt het beste is voor de kat.

ivermectine kopen

Er is natuurlijk absoluut niks mis met graanvrij kattenvoer. Maar het is wel belangrijk om te snappen wat graanvrij voer is en misschien wel net zo belangrijk, wat het niet is.

Katten zijn obligate carnivoren. Dieren die leven op een dieet van alleen het vlees, de botten en de organen van hun prooidieren. Dat betekent dus dat onze kat een voorkeur heeft voor een voer met een hoog gehalte aan eiwitten en vetten en bijna geen koolhydraten.

Nu is het een veel gemaakte fout om te denken dat een graanvrij voer dus ook geen koolhydraten bevat. Soms is dat waar. Er zijn voeders die ook echt geen of in ieder geval nagenoeg geen koolhydraten bevatten. Maar in de meeste gevallen is het graan vervangen door andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Zo kan graanvrij voer bijvoorbeeld wel aardappels of rijst bevatten die ook zeer veel koolhydraten in zich hebben. Waarbij ik niet wil zeggen dat het slecht is, maar dat dit niet het voer is dat je moet kiezen als je op zoek bent naar een koolhydraat arm dieet.

Een andere reden dat katteneigenaren hun dier graanvrij willen voeren, is het feit dat ze geloven dat granen de veroorzakers zijn van allergieën of andere darmproblemen. Ondanks dat er katten zijn die problemen hebben met granen, zijn er nog vele andere voedingstoffen in het kattenvoer waarvoor katten allergisch kunnen worden en problemen met hun darmen kunnen krijgen. Allergieën voor rundvlees of vis komen misschien even vaak voor als die voor graan.

Er bestaat geen voer dat perfect is voor iedere kat. Al kan er, naar mijn beleving niks mis zijn met een zelf gevangen prooi in de vorm van een muis of konijn. Maar er zijn veel factoren betrokken bij de keuze voor een juist dieet. Lees in ieder geval de etiketten op de verpakking, zodat je weet voor welk voer je moet kiezen.

Kan je wel wat extra hulp gebruiken?

 

Word dan nu lid van Club Kat en krijg antwoorden op jouw vragen over het voer van je kat.

0 reacties

Anderen bekeken ook 

Katten kunnen niet stoppen met jagen

Katten kunnen niet stoppen met jagen

Luister naar aflevering #3 van De Kattenpodcast Het jagen zit onze katten in het bloed. Sommige katten hebben een groter jachtinstinct dan andere. Ze trotseren weer en wind op zoek naar iets eetbaars. Maar er zijn ook katten die helemaal geen jachtgedrag vertonen....

Lees meer
Dikke katten zijn zieke katten

Dikke katten zijn zieke katten

Luister naar aflevering #2 van De Kattenpodcast Op dit moment is een van de grootste gezondheidsproblemen van katten het feit dat ze veel te dik zijn. Net als mensen tobben tegenwoordig ook onze katten met hun gewicht en ook bij katten zit er een verschil tussen een...

Lees meer
Wat is het beste voer voor mijn kat?

Wat is het beste voer voor mijn kat?

Luister naar aflevering #1 van De Kattenpodcast Hoe vaak sta ik niet in een dierenwinkel en vraag ik me af hoe jij als katten eigenaar in de jungle van kattenvoer een keuze kan maken. Zoveel merken en soorten voer en allemaal beweren ze de beste te zijn. De...

Lees meer