Hoe het begon

www.voervoorkatten.nl

Het is zo logisch, en toch had ik het niet in de gaten. Niemand had me er ooit op gewezen en zelf heb ik geen moment getwijfeld aan de goede bedoelingen van de diervoerfabrikanten. Brokken waren in mijn beleving het beste voer voor katten. Blikvoer gebruikte ik als een extra traktatie.

Blikvoer bestond voornamelijk uit water, dus brokken was wat er hier in huis op het menu stond. Ok, wel de hele goede brokken van de A-merken. Want dan zat er tenminste geen rotzooi in.

Nu weet ik beter en heb ik maar één missie: zoveel mogelijk eigenaren van katten tot hetzelfde inzicht laten komen. Want om mij heen zie ik alleen maar dezelfde mening die ik tot voor kort ook had: diervoerfabrikanten hebben het best voor met mijn katten. Maar je kan niet kiezen voor ‘gezonde’ kattenvoeding als je niet weet dat het bestaat. Want sinds wanneer eten katten graan? En hoe goed zijn dierlijke bijproducten eigenlijk? Dus ik ben blij dat je deze site bezoekt!

Wie ben ik

Ik ben Arrianne. En ooit stond ik voor de klas en gaf ik biologie. Maar door een gebrek aan onderwijsbanen werd ik al snel na mijn afstuderen omgeschoold en kwam ik in een heel andere branche terecht.

Maar de liefde voor de twee vakken die ik had gestudeerd, biologie en gezondheidskunde, is altijd gebleven. En toen ik ontdekte dat er een opleiding was die zich speciaal richt op katten en hun gedrag, hoefde ik niet lang na te denken. De kans om delen van mijn oude studie, te weten de gedragsbiologie, de anatomie en de fysiologie, te combineren met katten en die samen te brengen in een nieuwe studie was een geweldige nieuwe uitdaging.

www.voervoorkatten.nl

Mijn gedragsstudie heb ik inmiddels al weer jaren geleden met veel plezier afgerond. Maar mijn passie voor het voer van de kat blijft maar groeien en daarmee ook de nieuwe studies. Certificaten in de diervoeding geven mij het vertrouwen om mensen en katten niet alleen te helpen bij gedragsproblemen, maar ook in hun zoektocht naar een beter manier van voeren.

Geen kattengedrag maar kattenvoer

Ondanks mijn enorme interesse in het gedrag van de kat, is mijn grootste passie inmiddels de manier waarop we tegenwoordig katten voeren.

Tijdens mijn zoektocht naar informatie over dit onderwerp kom ik veel onzin en onwaarheden tegen. Veel van deze informatie wordt door voerfabrikanten zelf in de wereld gebracht. Mijn voornaamste doel is dan ook om op deze site alleen informatie te verschaffen die (wetenschappelijk) onderbouwd is.

Dat betekent dat ik veel energie stop in het vinden van correcte gegevens. En die kennis wil ik niet voor mezelf houden, die wil ik zoveel mogelijk delen.

En toen werd ik ook kattentrimster

In het voorjaar van 2024 kwam ik voor de zoveelste keer in aanraking met het vak van katten trimmen. Dit keer kroop het echter onder m’n huid en besloot ik de opleiding tot kattentrimster bij Cats Class te gaan volgen. Ik heb het tempo heel hoog gehouden en in de zomer opende ik al mijn eigen trimsalon. 
Naast het helpen van katten met vachtproblemen biedt de trimsalon mij vooral de gelegenheid om katten van dichtbij te beoordelen op hun gezondheid. Zo kan ik dus niet alleen advies geven over de vacht maar dus ook op het gebied van de voeding. Twee vliegen in één klap. En daarmee hopelijk een nog grotere kans om katten aan een gezonde oude dag te helpen.

Mijn eigen katten

www.voervoorkatten.nlAls klein meisje kreeg ik voor mijn derde verjaardag een kitten dat luisterde naar de naam Slons. Niet erg onder de indruk van het beestje heb ik er zelf weinig herinneringen aan over gehouden. Hij of zij is ook niet oud geworden. Waarschijnlijk werd een giftige plant in huis het diertje noodlottig.

Vele jaren zonder katten gingen voorbij tot er zo’n 30 jaar geleden een klein bang kitten in onze tuin rondliep. Bakjes melk (ik wist toen nog niet beter) en veel liefde deed haar besluiten om te blijven, waarna 2 jaar later kitten nummer twee kwam aanlopen.

Samen hebben ze vervolgens 15 en 12 jaar zorgeloos bij ons gewoond. Eén keer per jaar naar de dierenarts voor hun inenting was voldoende om een op het oog goed en gezond leven te hebben. Ja ondanks de ‘goedkope’ brokjes.

Dat was wel even anders toen we daarna 2 kleine kittens uit het asiel in huis namen. Niet gesocialiseerd en een zwakke gezondheid weerhielden ons er niet van om ze een thuis te geven. En met veel geduld en respect voor de beestjes zijn ook dit vriendelijke huisgenootjes geworden.

En vervolgens werkte een zwervend katertje zich ook bij ons naar binnen. In tegenstelling tot de 2 poesjes was hij heel erg aanhankelijk en lag hij graag op schoot.

Hoe ontstond mijn interesse voor kattenvoer?

www.voervoorkatten.nlDe gezondheidsproblemen die de zwerfkat die we Guus noemde kreeg toen hij zich eenmaal bij ons in huis genesteld had, bleken voort te komen uit het eten van droge brokken.

Nadat hij het eerste jaar van zijn leven zijn eigen prooien had moeten vangen (met een nadrukkelijke voorkeur voor konijnen), waren droge brokken geen optie voor zijn lijfje.

De eerste verbeteringen zag ik toen ik hem blikvoer ging geven. Zijn bolle opgeblazen buik werd wat minder dik en hij kreeg meer energie. Maar toen ik na een tip van een vriendin overging op rauw voer kwamen we van de hel in de hemel.

Zijn voetbal-buik verdween volledig en hij kreeg de energie terug die hoorde bij een kater van zijn leeftijd. En zijn (te korte) leventje lang kon ik zijn gedrag herleiden naar wat hij had gegeten. Helaas overleed Guus toen hij 10 jaar oud was aan kattenaids. Daar kon ik met al mijn voedingskennis niets voor hem aan doen.

Er zijn inmiddels bij ons geen brokken meer in huis. Het lukte uiteindelijk om de twee poezen ook volledig over te zetten op blikvoer. En ondanks dat ze inmiddels ruim 17 jaar oud zijn is hun energie gelijk aan die van jonge katten. Rennen, klimmen en spelen vult een heel groot deel van hun dagen en nachten. Geen 24 uur lang slapende pluizenbollen, maar energieke dieren die zichtbaar gezond zijn en nog een hoop lol hebben.

Update: Inmiddels heeft Spot de smaak van het rauwe voer ook te pakken. Geduld wordt dus uiteindelijk toch beloond. Nu is het afwachten of Seven de stap naar rauwe voeding ook ooit durft te zetten. Maar tot die tijd ben ik heel blij dat ze hoogwaardig blikvoer eet.

Tot slot

Ik wil je uitnodigen om je kennis op het gebied van kattenvoer te vergroten om zo goede keuzes te maken voor het welbevinden en de gezondheid van je kat. Mijn doel is om je te helpen bij het creëren van dat beter welbevinden en om zoveel mogelijk ziektes te voorkomen en je kat zolang mogelijk gezond te houden.

In plaats van zieke dieren te genezen, wat absoluut niet mijn vak is, ik ben geen dierenarts, wil ik graag proberen om preventief te werk te gaan. Dit voorkomt veel stress en lijden bij de dieren. Ik verheug me erop je te kunnen helpen. En hopelijk kijk je, net als ik, nog eens terug en vraag je je af hoe je je kat ooit anders hebt kunnen voeren.

Goeie reis!

Arrianne

 

Copyright © 2024 Voer Voor Katten | Privacyverklaring