Consult: Eliminatie Dieet

Dit consult is speciaal voor katten met een allergie of overgevoeligheid voor voer

» Intake vragenlijst + gesprek

» Adviesgesprek

» Handboek + Werkboek

Eliminatie Dieet

Is jouw kat allergisch of heeft hij een overgevoeligheid voor zijn voer? Dan is het slim om op zoek te gaan naar de oorzaak. Waar is je kat allergisch voor. Welk voer brengt hem in de problemen?

Als je weet waar je kat allergisch of overgevoelig voor is, kan je zorgen dat hij niet meer ziek wordt van z’n voer. Je kan hem dan beter voeren en zijn er geen of minder medicijnen nodig.

Testen of je kat allergisch is voor zijn voer is belangrijk om je kat vrij van klachten te houden en hem een leuker leven te geven.

Hoe kom je erachter voor welk voer je kat allergisch is?

Dierenartsen hebben geen goede betrouwbare testen om te checken voor welk voer je kat allergisch of overgevoelig is. De enige methode om erachter te komen voor welk voer je kat allergisch is is het doen van een eliminatie dieet.

Het eliminatie dieet IS DE MANIER WAAROP DIERENARTSEN DE DIAGNOSE STELLEN

Tijdens een eliminatie dieet krijgt je kat voer te eten waar hij niet allergisch voor is. Hierdoor kan het immunsysteem kalmeren en kunnen de darmen tot rust komen en herstellen.

Na een periode van zo’n 8 weken (bij een overgevoeligheid kan dat korter zijn) kan je je kat weer langzaam ander voer gaan eten. Dat is de periode waarin je kan gaan vaststellen waarvoor je kat allergisch is en wat hij wel veilig kan eten.

Kunnen katten ook nog andere allergieën krijgen?

Jazeker, katten kunnen in theorie natuurlijk net als mensen voor alles allergisch worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pollen, huidschilfers, huismijten, vlooien, de kattenbakvulling en zelfs mensen.

De meest voorkomende allergie bij katten is een allergie voor vlooien. Begin dus altijd met een intensieve behandeling tegen vlooien om deze allergie uit te sluiten.

Veel katten lijden aan een combinatie van allergieën. Ze hebben bijvoorbeeld een vlooien allergie én een voerallergie.

Ga altijd eerst naar de dierenarts

Omdat de symptomen van andere allergieën vaak hetzelfde zijn als een allergie voor voer is het slim om eerst eventuele andere allergieën uit te sluiten.

Raadpleeg daarom altijd eerst een dierenarts. Die kan uitsluiten of het misschien een seizoensgebonden allergie is of hij kan je aanraden om je kat eerst tegen vlooien te behandelen.

Heb je alles uitgesloten of is een allergie voor het voer aannemelijk dan is een eliminatie dieet de beste oplossing om erachter te komen voor welk ingrediënt je kat precies allergisch is.

Hoe herken je een allergie?

Veel voorkomende klachten van een allergie zijn:

  • Veel jeuk en krabben
  • Huiduitslag
  • Kale plekken in de vacht
  • Veel likken en bijten in de vacht
  • Jeukende ogen
  • Loopneus
  • Geirriteerd gedrag
  • Pijnlijke huid met schilfers

Hoe gaat het eliminatie dieet in z’n werk?

Je kan zelf het initiatief nemen of een dierenarts kan je een eliminatie dieet voorschrijven. In beide gevallen gaan we samen op zoek naar het beste scenario voor jou en jouw kat.

Dit betekent dat je je kat een heel nieuw dieet of een hypoallergeen dieet gaat voeren. Een hypoallergeen dieet bevat eiwitten die zo zijn bewerkt dat het lichaam van de kat ze niet meer herkent en er daarom niet allergisch op kan reageren.

Je gaat het dieet, of het nou hypoallergeen voer is of een heel nieuw voer, voor een periode van een aantal weken aan je kat geven. In die tijd komt het immuunsysteem tot rust en moeten de klachten zo goed als verdwijnen.

Je kan daarna dan voorzichtig weer ander voer gaan introduceren om te ontdekken waar je kat allergisch op reageert. Zo kan je het voer van je kat gaan aanpassen en voorkomen dat er in de toekomst weer symptomen van een allergie of overgevoeligheid ontstaan.

Mijn belangrijkste doel is om jouw kat het beste voer te geven dat je hem ondanks zijn allergie kan voeren. Iedere stap in de goede richting is een verbetering van het welzijn van je kat.

Waar ga ik je mee helpen?

Mijn hulp en adviezen zijn maatwerk en moeten vooral bij jou, jouw situatie en natuurlijk ook bij jouw kat passen. We kijken samen naar wat er mogelijk en haalbaar is. Ik ga je helpen uit te zoeken wat het beste is voor je kat. Iedere kat en ieder baasje is anders. Dus ook het advies.

 

  • We gaan samen zo goed mogelijk achterhalen wat je kat allemaal al heeft gegeten in z’n leven
  • Ik ga passend voer voor jouw kat zoeken
  • Ik ga je helpen om je kat langzaam over te zetten van het oude naar het nieuwe voer
  • Ik ga de dagelijkse porties voer voor je uitrekenen
  • Ik zoek eventueel vervangende supplementen voor je kat
Wat kan je allemaal verwachten?
Kennismaking Ik begin met een kennismaking met je kat. Daarvoor mag je online een korte vragenlijst invullen.
Intake gesprek Vervolgens maken we een afspraak voor een intake gesprek van 30 minuten. Hierin zal ik aanvullende vragen stellen die betrekking hebben op je kat en de allergie of overgevoeligheid.
Advies gesprek Dan ga ik voor je aan de slag om een geschikt voer te vinden voor het eliminatie dieet en maken we een afspraak voor een gesprek hebben van maximaal 1 uur waarin ik je uit ga leggen hoe je het dieet mag gaan aanpakken.
Documentatie Je ontvangt een handboek (PDF) met uitgebreide informatie en uitleg over het eliminatie dieet.
Werkboek Daarnaast krijg je een werkboek (PDF) waarin je nuttige informatie kan verzamelen over je kat. Tevens is het een dagboek om gedurende de weken van het eliminatie dieet de voortgang en bijzonderheden van je kat bij te houden.
Contact Als er tijdens het traject vragen zijn is er de mogelijkheid om die te stellen. We zullen hiervoor gebruik maken van WhatsApp.
Extra hulp Wil je liever dat ik je nog wat langer help dan kan dat natuurlijk ook? We zullen dan samen overleggen hoe vaak je dat nodig hebt en welke invulling we daaraan geven. Ook dat blijft maatwerk en is voor iedere kat en eigenaar anders. De kosten hiervoor bedragen €67,- per consult.

Hoi, ik ben Arrianne en natuurlijk ben ik een enorme liefhebber van katten. Zelf heb ik twee schildpad poesjes: Spot en Seven. Maar eigenlijk ben ik gek op alle dieren. Daarnaast vind je mij vaak met mijn neus in de boeken, want ik lees alles wat los en vast zit als het gaat over onze eigen voeding of over kattenvoer.

Tijdens mijn opleiding tot kattengedrag deskundige raakte ik gefascineerd door het voer van de kat en besloot ik daar mijn specialiteit van te maken. Ik geloof namelijk dat we veel invloed hebben op onze eigen gezondheid en dus ook op die van onze katten. Hoewel we niet alles kunnen voorkomen kunnen we wel slimme keuzes maken waarmee we de kans op ziektes en het vroegtijdig overlijden van onze geliefde huisdieren kunnen beperken.

Mijn adviezen zijn niks voor jou als:

  • Je kat te ziek is om zonder dierenarts behandeld te worden
  • Je kat diabetes heeft
  • Jij niet actief je best wilt doen om er tijd en energie in te stoppen
  • Je een snelle fix zoekt

Copyright © 2012 - 2025 | Voer Voor Katten | Privacyverklaring